

Geschiedenis Louis de Wied en Familie
Louis de Wied
Handelaar / koopman en kunstenaar, schilderijen en tekeningen, voornamelijk landschappen/stilleven
Deventer 1923 – 2019 Leeuwarden
Jeugd
Louis de Wied werd op 23 juli 1923 geboren in Deventer in een slagers gezin.
Vader Izaak en moeder Caroline hadden nog twee zoons, David en Jules en een dochter Suze.
Izaak en zijn broer Simon legden zich vanuit het slagersvak geheel toe op de darmenhandel.
WO II
Vader Izaak zorgde er tijdens de oorlog voor dat zijn gezin kon onderduiken en voorzag ze royaal van financiële middelen om de onzekere tijden door te komen.
Het gezin zat op verschillende adressen ondergedoken. Louis zat ondergedoken bij boerenfamilies in Deurne, Brabant en in Friesland bij een gezin met 14 kinderen. Louis de Wied kende als onderduiker een bepaalde vrijheid aangezien hij als knecht meehielp in de stal en op het land.
Zijn vader Izaak keerde terug naar Amsterdam waar hij werd opgepakt en naar Sobibor werd gebracht. Hij overleefde de oorlog niet. Zijn gezin wel.
Nederlands Indië
Na de oorlog ging Louis naar Nederlands Indië. Het prachtige land inspireerde hem tot tekenen en schilderen.
Nederland
In Nederland ging hij zich weer toeleggen op de darmenhandel en zette een bedrijf op dat in de jaren negentig werd overgenomen door zoon Jack.
Louis was altijd aan het schetsen en schilderen en reisde veel door Nederland. De Hollandse landschappen inspireerden hem tot talloze tekeningen en schilderwerkjes.
Hij had, zo vertelde zijn zoon, altijd een ezel en tekengerei bij zich en zocht regelmatig de berm of een mooi laantje op om een vergezicht op papier te zetten. Niet alleen ver weg maar ook in de omgeving van Leeuwarden zette hij graag zijn ezel neer om een mooi tafereeltje vast te leggen.
Italië
Nadat de kinderen, een dochter en een zoon, waren uitgevlogen reisden Louis en zijn vrouw Gerry graag naar Italië waar hij ook een schat aan inspiratie trof voor zijn schilderwerk.
Overlijden
Louis de Wied overleed op 6 november 2019 in het bijzijn van zijn zoon, thuis in Leeuwarden. Louis was een markante, lieve en creatieve man.
[bron: Jack De Wied, zoon van Louis de Wied, geschreven door Edith Copini]


Artikel uit het kleine krantsje over o.a. Louis de Wied en waarom hij de oorlog overleefde

Een artikel uit het Friesch dagblad over Izaak de Wied (vader van Louis) en zijn gezin

Foto's die horen bij het artikel over Izaak. Hun huis, de biljart club, een trouwfoto en een foto van Izaak zelf
David de Wied, broer van Louis :
Door de Tweede Wereldoorlog was David de Wied (1925 – 2004), die uit een Joods slagersgezin kwam, pas in 1947 in staat om geneeskunde te gaan studeren. Hij deed zijn artsexamen en promoveerde op het onderwerp Vitamine C, bijnier en adaptie. Daarna wijdde hij zich aan onderzoek in Groningen, waar hij in 1961 hoogleraar experimentele endocrinologie werd.
Een nieuwe impuls kreeg zijn onderzoek toen hij in 1963 in Utrecht tot hoogleraar farmacologie werd benoemd. De Wied stond aan het hoofd van het farmacologisch Instituut aan de Vondellaan, dat in 1968 werd omgedoopt tot Rudolf Magnus Instituut. Hij kwam in Bilthoven wonen aan de Bilderdijklaan.
De Wied ontdekte dat neuropeptiden, stukjes van hormonen, belangrijk waren voor het functioneren van de hersenen en voor het gedrag. Omdat hij dierproeven deed, was zijn onderzoek enigszins omstreden en ook de academische wereld stelde zich aarzelend op. In de jaren daarna werd de invloed van de peptiden echter onomstotelijk bewezen.
Zijn idee was dat het ontbreken van deze stoffen kon leiden tot slechter functioneren, tot geheugenstoornissen en schizofrenie en dementie. Het aanvullen van die stoffen zou dan tot herstel en genezing leiden. De firma Organon probeerde een medicijn te ontwikkelen dat het functioneren van het geheugen zou versterken, maar in de pers werd dit omgedoopt tot een ‘leerpil’. De Wied was niet gelukkig met het feit dat hij met deze mislukte pil werd geassocieerd.
Ton het internationale onderzoek in de jaren tachtig andere richtingen koos, profileerde De Wied zich meer als bestuurder. Zo was hij van 1984 tot 1990 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij behoorde tot de top van de Nederlandse farmacologie en genoot internationaal groot aanzien, zoals blijkt uit de zeven eredoctoraten die hij ontving.
Op 28 februari werd hij in Bilthoven begraven. In 2011 is het David de Wiedgebouw van de Universiteit Utrecht naar hem genoemd.
Bron en foto's: https://www.onlinemuseumdebilt.nl/david-de-wied-was-niet-blij-over-de-leerpil/

David de Wied

Het David de Wied gebouw in Utrecht
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/David_de_Wied
Vanaf nu is er in het Joods Virtueel Museum ook een schilderij van Louis te bewonderen!
https://www.joodsvirtueelmuseum.nl/kunstenaar/louis-de-wied/
Maak jouw eigen website met JouwWeb